Frustrovaný dôchodca a menej frustrovaná dôchodkyňa

27. marca 2024, viliam, zamyslenia, psychohygiena, relax, názory

Seniorsky vek znamená zväčša obdobie zaslúženého oddychu a neraz aj odovzdávania skúseností a múdrosti, ktoré dôchodca načerpal počas aktívneho obdobia svojho života. Pravda, nie vždy platí, že s vekom prichádza aj múdrosť. Často sa stane, že vek príde sám a múdrosť sa niekde cestou vytratí, ale buďme verní tradícii a ľudovým múdrostiam a predpokladajme, že dôchodca vládne rozumom.

Frustrovaný dôchodca máva vedľa seba spravidla menej frustrovanú dôchodkyňu. Sú známe prípady, keď je vedľa dôchodcu umiestnená atraktívna dáma mladšieho veku, ale vtedy sa aj dôchodca mení na niekoho, kto odmieta zostarnúť a viac, či menej smiešne vykonáva aktivity, na ktoré nemá už ani fyzické, ani mentálne predpoklady. Ale správny dôchodca má svoju dôchodkyňu a to je jeho šťastie.

Ona totiž presne vie, po čom dôchodca túži, čo potrebuje, na čo má a na čo nemá chuť a kam chce ísť na prechádzku, výlet, či do ktorých kúpeľov sa chce ísť liečiť. Je neoceniteľná pri jazde autom, keď dáva svojmu partnerovi vzácne rady, kam má odbočiť, o koľko prekročil rýchlosť, aké auto ich obieha a aká farba svieti na semafore. Dodnes sa nepodarilo presne dokázať, ako môžu dôchodcovia prežiť presun automobilom, ak náhodou dôchodkyňa nie je prítomná ako spolujazdec.

Frustrovaný dôchodca rád oddychuje a vykonáva činnosť, ktorej sa hovorí, že nerobí nič. Toto menej frustrovanú dôchodkyňu nesmierne rozčuľuje a neustále vymýšľa, čo by mal dôchodca robiť, aby len tak nevylihoval. Preto vidno množstvo seniorov v nákupných centrách v potravinách, v drogériách, v záhradkách pri jarných, letných, alebo jesenných prácach, alebo na úradoch, kde vybavujú zbytočné záležitosti.

Seniorsky vek prináša mnohé radosti. Rozumní seniori si ich aj užijú. Ak sú schopní tolerovať sa navzájom. Lebo nie každá dobre myslená rada sa stretáva s pozitívnym ohlasom. Niekedy treba, milé dôchodkyne, ponechať dôchodcu svojmu osudu. O chvíľu mu budete chýbať a príde sa opýtať, kde má ponožky, alebo okuliare a vaša nevyhnutná prítomnosť a prehľad sa budú môcť prejaviť v ešte väčšej miere.