Založ si blog

Frustrácia na kúpeľnej liečbe

Kúpeľná liečba býva pre mnohých ľudí nielen poslednou šancou na zlepšenie zdravotného stavu a kvality života. Často je to aj posledná šanca na pohľadanie zvyškov strácajúceho sa libida a možno aj posledný pokus o zaktivizovanie svojho šarmu a neodolateľnosti.

V slovenských kúpeľných mestečkách je preto množstvo dôchodcov, (ktorí sa radšej označujú za seniorov), ktorí hneď po tom, ako sa susedke, či kamarátovi z detstva posťažovali na neustále sa znižujúcu životnú úroveň, obetovali svoje životné úspory na doplatok na kúpeľnú liečbu. A ten býva nemalý.

V kúpeľoch nastáva efekt, ktorý by sme v dobách pred rokom 1989 označili ako združovanie, či upevňovanie kolektívu. Ľudia, akosi začnú mať k sebe bližšie. Podvedome otvárajú svoje najtajnejšie myšlienky a zdôverujú sa iným ľuďom, ktorých doposiaľ vôbec nepoznali. A ktorí po skončení liečenia odídu do neznáma a do zabudnutia, aj keď si vymenia kontaktné údaje a odprisahajú, že si budú volať, písať, navštevovať sa. Legenda hovorí, že sú známe prípady, keď kúpeľné priateľstvo, alebo aj kúpeľný milostný vzťah, pretrval aj do nekúpeľných čias, ale nie je isté, že sa niečo podobné naozaj aj udialo.

Čas plynie v kúpeľoch v iných dimenziách a denný režim nadobúda nové kontúry. Najdôležitejšie nie sú procedúry, alebo večerné tancovačky, ale návšteva jedálne. Čas plynie od raňajok k obedu, od obeda k večeri a od večere k raňajkám. Priestory, v ktorých sa podáva strava bývajú do poslednej chvíle (nevedno prečo) uzamknuté. Na stoličkách pred jedálňami už minimálne v štvrťhodinovom predstihu posedávajú zväčša dámy s účesmi v divokých fialových a krikľavooranžových odtieňoch. Okamžite potom, ako pani vedúca jedálne odomkne tajomnú komnatu, tento sprievod, pripomínajúci dúhový pochod priateľov cukrovej vaty, sa dá do pohybu a strkania, nie nepodobného tomu, aký si pamätáme zo školskej družiny. Barly a vychádzkové paličky dotvárajú atmosféru rytmickými pohybmi a zvukmi, nad ktorými by zapleslal aj guru írskych tancov Michael Flatley.

Po tejto radostnej predohre prichádza skutočná rozkoš. Šprint k servírovacím stolom, pretláčanie sa pri naberaní šalátov, chleba a praženice. A potom konzumácia. Človek by až neveril, čo všetko a v akých množstvách sa zmestí do traviacehi traktu osoby liečenej v slovenských kúpeľoch. Aj keď to nikto nikdy neprizná, ide tu o bohapustú žranicu.

Na druhej strane, vidieť klienta kúpeľov, ktorý si hneď po raňajkách nesie v kaviarničke k stolu pohár piva a pohárik borovičky a sledovať radostný, až nežný výraz na tvári, ktorá prezrádza neuveriteľnú chuť na obsah oboch nádob, vyvoláva až závisť.

Večerné posedenia spojené zvyčajne s tanečnou zábavou poukazujú na ďalší zázrak, ktorý kúpele poskytujú. Frustrované osoby s ťažkými poruchami pohybu sa menia na očarujúce bytosti, plné ľahučkého poletovania. Účelom tejto zmeny nie je pohyb, ale práve hľadanie strateného libida a výsledkom býva sklamanie a stonanie, ktoré na nasledujúci deň sprevádza každý krok nečakane omladeného jedinca.

Frustrácia sa v kúpeľoch nevytráca. Len sa schováva, pretože nie je spoločensky akceptovaná. Po obdržaní zdravotnej dokumentácie na záver kúpeľnej liečby sa dostaví opäť, často v silnejšej podobe. Ale vidina ďalšej a ďalšej liečby, ktorá pohltí ďalšie a ďalšie úspory chudobného dôchodcu, predstavuje nádej, ktorej sa nevyrovná ani spokojný pocit po zhliadnutí prejavu obľúbeného politika. Let´s make us happy again!

Deň víťazstva? Určite?

08.05.2024

Dnešný dátum je v kalendári zapísaný ako Deň víťazstva nad fašizmom. Zdá sa však že, z aktuálneho pohľadu, ide o, mierne povedané, eufemizmus a že správne by mal byť zapísaný ako Deň víťazstva na nemeckým fašizmom. Pretože ten skutočný fašizmus, fašizmus v nás, sme neporazili nikdy. Ako inak možno nazvať skutočnosť, že napríklad v prezidentských voľbách [...]

Frustrovaný dôchodca a menej frustrovaná dôchodkyňa

27.03.2024

Seniorsky vek znamená zväčša obdobie zaslúženého oddychu a neraz aj odovzdávania skúseností a múdrosti, ktoré dôchodca načerpal počas aktívneho obdobia svojho života. Pravda, nie vždy platí, že s vekom prichádza aj múdrosť. Často sa stane, že vek príde sám a múdrosť sa niekde cestou vytratí, ale buďme verní tradícii a ľudovým múdrostiam a predpokladajme, že [...]

Frustrácia Ficom

29.02.2024

Očití svedkovia potvrdzujú a vrabce si čvirikajú, že keď sa sám Vladimír Vladimirovič dozvedel o vyjadrení aktuálneho slovenského premiéra o zastavení vojenskej pomoci Ukrajine, tak sa dokonca pousmial. Išlo o nezvyčajný jav, pretože nie je známa skutočnosť, že by sa na Putinovej tvári zjavil úsmev (túto časť pri ovládaní mimických svalov na škole pre agentov KGB [...]

vojna na Ukrajine, Záporožie

ONLINE: Môže Ukrajina ešte vojnu vyhrať? Šéf vojenského výboru NATO sa domnieva, že áno

09.05.2024 06:30

Šéf vojenského výboru NATO Rob Bauer odhaduje, že bude trvať najmenej rok, kým Západ zvýši výrobu zbraní a Ukrajina sa pripraví na protiofenzívu.

Rafah / Palestína / Bombardovanie / Sutiny /

Izrael môže prísť o americké zbrane. Biden: Bomby od USA zabíjali civilistov

09.05.2024 06:10

Izrael podľa amerického prezidenta Joea Bidena použil bomby dodávané USA na útoky, pri ktorých v Pásme Gazy zomierali palestínski civilisti.

psychológ Viktor Križo

Psychológ o bombovej hrozbe: je to nebezpečnejšie, ako jednorazové incidenty. Nikde sa zrazu necítite bezpečne

09.05.2024 06:00

Psychológ Viktor Križo z Centra poradenstva a prevencie vysvetlil, že destabilizovať krajinu je možné práve tak, že sa hrozba namieri na to najzraniteľnejšie čo krajina má.

Jarmak s manzelkou

Kedysi by ani mravcovi neublížil. Teraz slávny ukrajinský spevák hovorí, že ruským vojakom odsekáva hlavy, ruky i nohy

09.05.2024 06:00

Oleksandr Jarmak je medzi Ukrajincami obľúbený raper. Hudbu však vymenil za front. Hovorí, že pri likvidácii nepriateľa sa cíti ako pri počítačovej hre.

viliam

Vek nie je len číslo

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 8610x
Priemerná čítanosť článkov: 1722x

Autor blogu