Založ si blog

Deň víťazstva? Určite?

Dnešný dátum je v kalendári zapísaný ako Deň víťazstva nad fašizmom. Zdá sa však že, z aktuálneho pohľadu, ide o, mierne povedané, eufemizmus a že správne by mal byť zapísaný ako Deň víťazstva na nemeckým fašizmom. Pretože ten skutočný fašizmus, fašizmus v nás, sme neporazili nikdy.

Ako inak možno nazvať skutočnosť, že napríklad v prezidentských voľbách bolo možné až štyroch z desiatich kandidátov označiť za ľudí, ktorí majú rétoriku, ale aj konkrétny program postavený na ideách, ktoré hlásal Jozef Tiso a jeho nohsledi, ktorí vzhliadajú k agresorovi na východe a Vladimítovi Putinovi by možno aj umyli nohy, ktorí nemajú problém tvrdiť, že Slovensko nepatrí do Únie a NATO, ale do nejakého všeslovanského spolku. Ako možno nazvať skutočnosť, že v slovenskom parlamente, ale bohužiaľ aj na Úrade vlády sa pohybujú figúrky, ktoré majú extrémizmus vpísaný vo svojej DNA a ktoré by v normálnej spoločnosti nemohli robiť ani zapisovateľov na domovej schôdzi. Dnes poniektorí z nich dokonca riadia dôležité rezorty.

Kam sa podela naša historická skúsenosť, ak sme schopní do takých funkcií nominovať ľudí, ktorým by sme nielenže nezverili výchovu našich detí, ale mali by sme obavu zveriť im ich aj na chvíľu, na postráženie, kým by sme išli povedzme do kina, či do divadla, alebo na večeru.

V štyridsiatom piatom sme porazili fašizmus. Ten fašizmus, ktorý tu naši predkovia úspešne predvádzali šesť rokov. S nadšením zdvíhali pravice a kričali Na stráž!, kým nezistili, že výhodnejšie bude kričať Mor ho! A neskôr Česť práci! Áno, z mnohých ľudákov a predstaviteľov Hlinkovej gardy sa po prevrate stali presvedčení komunisti a pokračovali vo svojej činnosti ďalej. Udávali, zatvárali a zakazovali. To im išlo najlepšie.

Takmer všetkých mojich blízkych, či vzdialenejších príbuzných deportovali už v roku 1942 do Osvienčimu. Nevrátil sa nikto z nich. Tie deportácie nemali na svedomí Nemci, ale Slováci. Ich susedia, známi, možno aj priatelia. Lebo vraj, taká bola doba. Tento fašizmus v nás sme bohužiaľ neporazili. Potomkovia gardistov sú dnes, prepytujem, aktívni politici, ovplyvňujú naše životy a spoliehajú sa na to, že im davy, podobne ako po roku 1939 budú volať na slávu. Stačí, ak si nájdu nepriateľa, pred ktorým nás zachránia a proti ktorému budú bojovať. Môže to byť Brusel, Amerika, Židia, gayovia a lesby, ktokoľvek, kto je iný. Veď my máme svoje kresťanské, cyrilometodské tradície a sme mierumilovný, bohabojný národ, ktorý miluje blížneho svojho.

Nie. Fašizmus sme neporazili. Aspoň nie ten, ktorý sa skrýva v našich mysliach a dušiach a ktorý len čaká na to, aby mohol byť prebudený. Ten porazíme vtedy, keď budeme môcť byť, ak nie už priamo hrdí, tak spokojní s tým, kto nás reprezentuje, kto sa bude naozaj zaujímať o to, aké máme potreby, kto sa bude zodpovedne starať o náš spoločný majetok a nie o majetok svoj a svojich oligarchov. Dnes to vyzerá takmer ako nereálna misia, ale buďme optimisti a raz naozaj dokážeme svetu, že sme pracovitý, mierumilovný a bohabojný národ a že si zaslúžime byť vo vyspelom svete. A dovtedy si užívajme aspoň ten deň voľna, ktorý pripadá na štátny sviatok.

Frustrovaný dôchodca a menej frustrovaná dôchodkyňa

27.03.2024

Seniorsky vek znamená zväčša obdobie zaslúženého oddychu a neraz aj odovzdávania skúseností a múdrosti, ktoré dôchodca načerpal počas aktívneho obdobia svojho života. Pravda, nie vždy platí, že s vekom prichádza aj múdrosť. Často sa stane, že vek príde sám a múdrosť sa niekde cestou vytratí, ale buďme verní tradícii a ľudovým múdrostiam a predpokladajme, že [...]

Frustrácia na kúpeľnej liečbe

05.03.2024

Kúpeľná liečba býva pre mnohých ľudí nielen poslednou šancou na zlepšenie zdravotného stavu a kvality života. Často je to aj posledná šanca na pohľadanie zvyškov strácajúceho sa libida a možno aj posledný pokus o zaktivizovanie svojho šarmu a neodolateľnosti. V slovenských kúpeľných mestečkách je preto množstvo dôchodcov, (ktorí sa radšej označujú za seniorov), [...]

Frustrácia Ficom

29.02.2024

Očití svedkovia potvrdzujú a vrabce si čvirikajú, že keď sa sám Vladimír Vladimirovič dozvedel o vyjadrení aktuálneho slovenského premiéra o zastavení vojenskej pomoci Ukrajine, tak sa dokonca pousmial. Išlo o nezvyčajný jav, pretože nie je známa skutočnosť, že by sa na Putinovej tvári zjavil úsmev (túto časť pri ovládaní mimických svalov na škole pre agentov KGB [...]

majský

Zomrel známy slovenský podnikateľ Jozef Majský

19.05.2024 19:38, aktualizované: 20:58

Spája sa najmä s kauzami tunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia.

atentát Fico nemocnica rooseveltova

Padli prvé tresty. Jeden muž schvaľoval atentát na premiéra, druhý sa vyhrážal ministrovi a poslancom

19.05.2024 18:19, aktualizované: 20:19

Polícia zatiaľ identifikovala takmer 50 vyjadrení na sociálnych sieťach, z ktorých vyplýva podozrenie z verejného schvaľovania trestného činu.

Kaliňák, Šutaj Eštok,  Gašpar

Jednou z verzií vyšetrovania atentátu na Fica je, že útočník nebol osamelým vlkom

19.05.2024 16:38, aktualizované: 17:50

Šutaj Eštok upozornil, že spolupáchateľmi neboli dvaja ľudia z Handlovej, ako sa šírilo na sociálnych sieťach.

Irán, Ebráhím Raísí

Zrútil sa vrtuľník s iránskym prezidentom, záchranári po ňom ďalej pátrajú

19.05.2024 16:04, aktualizované: 21:49

Vrtuľník viezol i ministra zahraničných vecí. Pátranie komplikuje zlé počasie a príchod noci.

viliam

Vek nie je len číslo

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 8997x
Priemerná čítanosť článkov: 1799x

Autor blogu