Založ si blog

Frustrovaný dôchodca a menej frustrovaná dôchodkyňa

Seniorsky vek znamená zväčša obdobie zaslúženého oddychu a neraz aj odovzdávania skúseností a múdrosti, ktoré dôchodca načerpal počas aktívneho obdobia svojho života. Pravda, nie vždy platí, že s vekom prichádza aj múdrosť. Často sa stane, že vek príde sám a múdrosť sa niekde cestou vytratí, ale buďme verní tradícii a ľudovým múdrostiam a predpokladajme, že dôchodca vládne rozumom.

Frustrovaný dôchodca máva vedľa seba spravidla menej frustrovanú dôchodkyňu. Sú známe prípady, keď je vedľa dôchodcu umiestnená atraktívna dáma mladšieho veku, ale vtedy sa aj dôchodca mení na niekoho, kto odmieta zostarnúť a viac, či menej smiešne vykonáva aktivity, na ktoré nemá už ani fyzické, ani mentálne predpoklady. Ale správny dôchodca má svoju dôchodkyňu a to je jeho šťastie.

Ona totiž presne vie, po čom dôchodca túži, čo potrebuje, na čo má a na čo nemá chuť a kam chce ísť na prechádzku, výlet, či do ktorých kúpeľov sa chce ísť liečiť. Je neoceniteľná pri jazde autom, keď dáva svojmu partnerovi vzácne rady, kam má odbočiť, o koľko prekročil rýchlosť, aké auto ich obieha a aká farba svieti na semafore. Dodnes sa nepodarilo presne dokázať, ako môžu dôchodcovia prežiť presun automobilom, ak náhodou dôchodkyňa nie je prítomná ako spolujazdec.

Frustrovaný dôchodca rád oddychuje a vykonáva činnosť, ktorej sa hovorí, že nerobí nič. Toto menej frustrovanú dôchodkyňu nesmierne rozčuľuje a neustále vymýšľa, čo by mal dôchodca robiť, aby len tak nevylihoval. Preto vidno množstvo seniorov v nákupných centrách v potravinách, v drogériách, v záhradkách pri jarných, letných, alebo jesenných prácach, alebo na úradoch, kde vybavujú zbytočné záležitosti.

Seniorsky vek prináša mnohé radosti. Rozumní seniori si ich aj užijú. Ak sú schopní tolerovať sa navzájom. Lebo nie každá dobre myslená rada sa stretáva s pozitívnym ohlasom. Niekedy treba, milé dôchodkyne, ponechať dôchodcu svojmu osudu. O chvíľu mu budete chýbať a príde sa opýtať, kde má ponožky, alebo okuliare a vaša nevyhnutná prítomnosť a prehľad sa budú môcť prejaviť v ešte väčšej miere.

Deň víťazstva? Určite?

08.05.2024

Dnešný dátum je v kalendári zapísaný ako Deň víťazstva nad fašizmom. Zdá sa však že, z aktuálneho pohľadu, ide o, mierne povedané, eufemizmus a že správne by mal byť zapísaný ako Deň víťazstva na nemeckým fašizmom. Pretože ten skutočný fašizmus, fašizmus v nás, sme neporazili nikdy. Ako inak možno nazvať skutočnosť, že napríklad v prezidentských voľbách [...]

Frustrácia na kúpeľnej liečbe

05.03.2024

Kúpeľná liečba býva pre mnohých ľudí nielen poslednou šancou na zlepšenie zdravotného stavu a kvality života. Často je to aj posledná šanca na pohľadanie zvyškov strácajúceho sa libida a možno aj posledný pokus o zaktivizovanie svojho šarmu a neodolateľnosti. V slovenských kúpeľných mestečkách je preto množstvo dôchodcov, (ktorí sa radšej označujú za seniorov), [...]

Frustrácia Ficom

29.02.2024

Očití svedkovia potvrdzujú a vrabce si čvirikajú, že keď sa sám Vladimír Vladimirovič dozvedel o vyjadrení aktuálneho slovenského premiéra o zastavení vojenskej pomoci Ukrajine, tak sa dokonca pousmial. Išlo o nezvyčajný jav, pretože nie je známa skutočnosť, že by sa na Putinovej tvári zjavil úsmev (túto časť pri ovládaní mimických svalov na škole pre agentov KGB [...]

Congress Ukraine Israel

Johnsona po odvážnom kroku smerom k Ukrajine Snemovňa podržala

09.05.2024 10:04

V Snemovni reprezentantov Kongresu USA neprešlo hlasovanie o odvolaní jej predsedu.

Ihrisko Charkov

List z Charkova: Raketa trhala deti na ihrisku

09.05.2024 10:00

Môj Oleh a ďalší traja chlapci hrali futbal. Trafilo to priamo štadión, Olehovi poškriabalo tvár, ostatných roztrhalo.

SR Bratislava NRSR parlament 9. schôdza BAX

Poslanci začali štvrtkové rokovanie diskusiou o rozpočtových pravidlách

09.05.2024 09:30

Navrhovaná výška stropu je 58,156 miliardy eur a platný má byť okamžite dňom vyhlásenia.

damask, sýria

Sýria zostrelila izraelské rakety vypálené z Golanských výšin na Damask

09.05.2024 09:01

Izrael podnikol na Sýriu v uplynulých rokoch množstvo náletov, ktorých cieľom boli zväčša armádne pozície a Iránom podporovaní militanti.

viliam

Vek nie je len číslo

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 8666x
Priemerná čítanosť článkov: 1733x

Autor blogu