Založ si blog

Psychohygiena, alebo aj niečo celkom iné

Frustrovaný dôchodca je často sa vyskytujúci, ale pomerne nebezpečný živočíšny druh. Objaví sa, takmer so stopercenetnou istotou, vtedy, keď sa ľudská bytosť prepracuje k veku, kedy pre ňu začnú byť aktuálne seniorské zľavy.

Nie je žiadnym problémom stať sa frustrovaným dôchodcom, najmä ak máte sklon istej introvertnosti a nábeh na miernu depresiu. Vtedy je každá malá frustrácia vítaná a treba si ju s láskou hýčkať. Problém však môže nastať po tom, keď dôjde k sociálnej izolácii, dôchodca sa ocitne v stave, ktorý sám nazýva opustenosť a kedy výrazne prežíva všetky krivdy sveta.

Úspešne som dorazil do tohto stavu aj ja a úspešne som zistil, že aj pre introverta s nábehom na neliečenú depresiu je ťažké nemať sa komu posťažovať, zdieľať všetky telesné neduhy a frflať na všetko, na čo sa frflať dá, aj nedá. Práve preto vznikol tento blog. Nie pre to, aby som naháňal followerov, alebo bažil po lajkoch. Má to byť istá forma psychohygieny a ak sa nájde niekto, kto si to prečíta – fajn, ak nie, tiež fajn.

Byť zaradený do spoločenskej kategórie dôchodca, je niečo, ako vlastniť vodičský preaukaz, ale nevlastniť motorové vozidlo. Občas si na vás niekto spomenie, ale nikomu v podstate nechýbate. Ak nemáte masochistické sklony a nevstúpite do nejakej dôchodcovskej jednoty, združenia, alebo inej mierne boľševickej organizácie, ostanete odkázaný sám na seba. Pravda, sú aj dôchodcovia, ktorí sa radi stretávajú, hrajú karty, vymieňajú si recepty a rady pre záhradkárov a potom idú spoločne voliť Smer. Hovoria, že nemôžu nechať svoju vlasť v rukách mladých, ktorí zväča Smer nevolili, ale veď predsa oni majú málo skúsenosti a nech ten bordel, ktorý tu po nás ostane, pekne upracú. Aj títo dôchodcovia sú frustrovaní, len netušia, čo toto hnusné liberálne slovo znamená.

Úplne nevhodný spoločenský jav je optimistický dôchodca, ktorý sa teší na voľné dni a z nedostatku iných aktivít chce šíriť dobrú náladu okolo seba. Neprekáža, že sa zväčša pohybuje s ladnosťou zraneného ľadového medveďa. Nikdy mu nechýba úsmev, odkrývajúci lacnú zubnú náhradu, nikdy nezabudne utrúsiť nejaký vtip, za ktorý už Jan Žižka prišiel o oko. A potom sú ešte dôchodcovia, ktorí sa na ostatných dôchodcov pozerajú zvrchu, pretože si za čias preddôchodcovských nenakradli dostatok na dôchodok. Na tieto protispoločenské tvory sa zameriavať nebudeme. Dôchodca má byť frustrovaný a basta.,

Takže, viacmenej pravidelne, ale skôr nepravidelne, sa tu nejaká tá moja frustrácia objaví. Ale netreba sa nechať znechutiť. nevšímajte si ju. Pestujte si svoje vlastné frustrácie a nehovorte, že ich nie je okolo vás dosť.

Deň víťazstva? Určite?

08.05.2024

Dnešný dátum je v kalendári zapísaný ako Deň víťazstva nad fašizmom. Zdá sa však že, z aktuálneho pohľadu, ide o, mierne povedané, eufemizmus a že správne by mal byť zapísaný ako Deň víťazstva na nemeckým fašizmom. Pretože ten skutočný fašizmus, fašizmus v nás, sme neporazili nikdy. Ako inak možno nazvať skutočnosť, že napríklad v prezidentských voľbách [...]

Frustrovaný dôchodca a menej frustrovaná dôchodkyňa

27.03.2024

Seniorsky vek znamená zväčša obdobie zaslúženého oddychu a neraz aj odovzdávania skúseností a múdrosti, ktoré dôchodca načerpal počas aktívneho obdobia svojho života. Pravda, nie vždy platí, že s vekom prichádza aj múdrosť. Často sa stane, že vek príde sám a múdrosť sa niekde cestou vytratí, ale buďme verní tradícii a ľudovým múdrostiam a predpokladajme, že [...]

Frustrácia na kúpeľnej liečbe

05.03.2024

Kúpeľná liečba býva pre mnohých ľudí nielen poslednou šancou na zlepšenie zdravotného stavu a kvality života. Často je to aj posledná šanca na pohľadanie zvyškov strácajúceho sa libida a možno aj posledný pokus o zaktivizovanie svojho šarmu a neodolateľnosti. V slovenských kúpeľných mestečkách je preto množstvo dôchodcov, (ktorí sa radšej označujú za seniorov), [...]

SR Bratislava polícia UK zásah vyhrážky preverovanie BAX

Každá škola dostala svojho policajta. Vinníkovi za teroristické bombové vyhrážky hrozí aj doživotie

09.05.2024 05:00

Štátna tajomníčka rezortu vnútra Lucia Kurilovská ubezpečila, že vyučovanie môže od štvrtka pokračovať a oznámila, že každá základná a stredná škola dostala prideleného policajta.

Volodymyr Zelenskyj

Oligarcha, ktorý podporoval Zelenského, je podozrivý z prípravy vraždy

08.05.2024 22:04

Vlani Kolomojskému urobili domovú prehliadku a vzali do vyšetrovacej väzby pre ekonomickú trestnú činnosť.

Boeing 747

A opäť Boeing. Stroju sa pri pristávaní nevysunul predok podvozku

08.05.2024 21:18

Nikomu sa nič nestalo, nehodu ale vyšetruje turecké ministerstvo dopravy.

viliam

Vek nie je len číslo

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 8586x
Priemerná čítanosť článkov: 1717x

Autor blogu